• Kategorie
  • Szukaj
  • Masło ghee

Ghee to inaczej masło klarowane, nazywane tak w kuchni hinduskiej. Masło ghee jest uzyskiwane w Indiach przez klarowanie masła makhan. Masło klarowane to masło oczyszczone z wody, białek i cukrów (w szczególności z kazeiny i laktozy) oraz innych osadów, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Prawdziwe masło Ghee musi zawierać powyżej 82% tłuszczu.

Dzięki obróbce termicznej ghee ma długi, nawet kilkumiesięczny termin przydatności do spożycia i nie wymaga przechowywania w lodówce. wysoką zawartość witaminy A, D oraz E i K. Ze względu na swoje mikroskładniki może wpływać na poprawę koncentracji i pamięci, a także poprawę trawienia. Oprócz tego ze względu na brak laktozy czy kazeiny mogą je spożywać osoby, które mają alergie pokarmowe na te składniki. Dodatkowo dzięki wysokiej zawartości tłuszczu warto spożywać bogate w witaminy A, D, E, K produkty - to one wchłaniają się w tłuszczach.

Masło ghee dodatkowo może wspomóc wydalanie toksyn z organizmu. Może także redukować stany zapalne, a także nie zawiera cholesterolu utlenionego, który jest jedną z przyczyn miażdżycy.