• Witamina K2 100 mcg (MK-7 z natto) + D3 2 000 j.m. w kroplach FORTE 35 ml (kuracja 3-miesięczna) My Vita

Symbol: DCE4-42241_20170120164854

Odpowiednia podaż witaminy D3 i K2 wpływa na kondycję serca, kości, obniża ryzyko rozwoju nowotworów i chorób krążenia (zawału, udaru, miażdżycy), czyli najczęstszych zabójców. Nic więc dziwnego, że wśród osób z prawidłowym stężeniem witaminy D zaobserwowano mniejszą umieralność w porównaniu z osobami, u których stężenie to było zbyt niskie. Warto też pamiętać, że obie witaminy działają synergicznie.

59.90
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 h
Cena przesyłki 9.9
Odbiór osobisty 0
Paczka Poczta Polska odbiór w punkcie 9.9
Poczta Polska Paczka 48 9.9
Poczta Polska (pobranie) Pocztex 48 12.5
Paczkomaty InPost 12.6
Kurier FedEx 15.9
Kurier DHL 15.9
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Kurier DHL (Pobranie) 19
Dostępność Średnia dostępność
Waga 0.1 kg

Zamówienie telefoniczne: 508 385 661

Zostaw telefon

Odpowiednia podaż witaminy D3 i K2 wpływa na kondycję serca, kości, obniża ryzyko rozwoju nowotworów i chorób krążenia (zawału, udaru, miażdżycy), czyli najczęstszych zabójców. Nic więc dziwnego, że wśród osób z prawidłowym stężeniem witaminy D zaobserwowano mniejszą umieralność w porównaniu z osobami, u których stężenie to było zbyt niskie. Warto też pamiętać, że obie witaminy działają synergicznie.

Witamina D3 odgrywa istotną rolę w prawidłowym rozwoju komórek i długości ich życia. Sprawozdanie z 2006 r. wykazało, że zwiększenie stężenia witaminy D we krwi 35ng/ml zmniejsza ryzyko nieprawidłowego rozwoju komórek rakowych okrężnicy o 50%. Z kolei badanie dr Cedrica Garlanda z UC San Diego School of Medicine, wykazały, że wzrost stężenia witaminy D we krwi do 40—50 ng/ml zmniejsza ryzyko powstania takich komórek w piersiach o 50%. Natomiast u mężczyzn z zaburzeniami prostaty z niskim stężeniem tej witaminy ryzyko zgonu było siedmiokrotnie większe niż u tych panów, którzy mieli wysokie stężenie witaminy D we krwi!

Zdaniem ekspertów większość dorosłych ma zbyt mało witaminy D. Wydawać się to może dziwne, bowiem nasz organizm potrafi ją wytworzyć pod wpływem promieni słonecznych. Jednak jak się okazuje, większość z nas zbyt krótko przebywa na słońcu, by do tego doszło. Ponadto, gdy już decydujemy się na kąpiele słoneczne, to zwykle szczelnie pokrywamy skórę preparatami z filtrami, które blokują proces powstawania witaminy D. Tymczasem związek ten reguluje ilość wapnia i fosforu w organizmie. Witamina D3 ma szalenie istotne właściwości przez co znajduje szerokie zastosowanie. Leczy i zapobiega krzywicy u dzieci oraz osteomalacji (rozmiękaniu kości) u dorosłych. Podawana z wapniem może pomóc zmniejszyć utratę kości u kobiet po menopauzie oraz zapobiegać osteoporozie.

Badania nad witaminą D3 wykazały, że u mężczyzn z niskim poziomem witaminy D we krwi (15 ng/mL i mniej) istnieje wyższe ryzyko ataku serca w porównaniu z tymi, u którym poziom wynosi co najmniej 30 ng/mL. Osoby mające niższe niż to stężenie — jak wynika z innych analiz — częściej cierpiały na nadciśnienie, choroby naczyń wieńcowych, kardiomiopatię i cukrzycę niż ludzie z wyższym poziomem tej witaminy. Naukowcy, którzy przebadali 10 tys. osób w Kansas, podają, że u 71% osób badanych, u których poziom witaminy D był poniżej 30 ng/mL, ryzyko zgonu było mniejsze, kiedy podawano jej suplement.

Ponadto kolejne testy wskazują na wpływ witaminy D na ponad 12-krotne zmniejszenie oporności na insulinę u osób otyłych. Oznacza to, że podawanie tej witaminy (ponad 500 j.m). zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 o 13% w porównaniu z dawką mniej niż 200 j.m.
Podwyższenie poziomu słonecznej witaminy we krwi może również zmniejszyć stany zapalne w organizmie. Badanie krwi tysięcy dorosłych Amerykanów wykazało, że poziom białka C-reaktywnego, markera stanów zapalnych, spadł, gdy poziom witaminy wzrósł zaledwie do mniej niż 21 ng/mL. Ma to znaczenie także w przypadku reakcji alergicznych - częściej występują one u osób, u których poziom witaminy D3 wynosił mniej niż 15 ng/mL w porównaniu z osobami, u których poziom tej witaminy wynosił 30 ng/mL. Z kolei trwające 9 lat badanie przeprowadzone w Finlandii na mężczyznach i kobietach w wieku 53—73 lat dowiodło, że dostateczny poziom witaminy D miał związek z mniejszym ryzykiem zachorowania na zapalenie płuc. Przypomnijmy, iż witamina D3 bez recepty dostępna jest w wielu aptekach oraz sklepach internetowych.


Co więcej, naukowcy znaleźli również zależność między wysokością stężenia witaminy D a występowaniem mięśniaków macicy. Otóż u pań, które miały jej wyższy poziom prawdopodobieństwo choroby było o 32% mniejsze. Związek ten bowiem hamuje nadprodukcję tkanek w macicy.
To nie wszystko. Ryzyko depresji jest o 21% mniejsze wśród kobiet (w wieku 50-79), które codziennie przyjmują witaminę D (w diecie lub formie suplementów) co najmniej w dawce 800 j.m. w porównaniu do kobiet, które przyjmują mniej niż 100 j.m. To nie ostatnie zastosowanie witaminy D3.


Najnowsze właściwości medyczne wskazują, że korzyści z przyjmowania wyższych dawek słonecznej witaminy u starszych kobiet — mają one aż o 77% mniejsze prawdopodobieństwo zapadnięcia na chorobę Alzheimera oraz o 65% mniejsze ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona! W tym drugim wypadku fińscy naukowcy uznali, że już poziom powyżej 20 ng/mL chroni przed parkinsonem.

Witamina D jest także sprzymierzeńcem kobiet po menopauzie. Chroni ich kości przed zrzeszotnieniem (osteoporozą) a przyjmowana wraz z wapniem (400 j.m. wit. D3 i 1 000 mg wapnia) zmniejsza prawdopodobieństwo przybierania na wadze (kilka kg).

Witamina D3 i K2

Obie witaminy są rozpuszczalne w tłuszczach. Dlatego warto je przyjmować w czasie jedzenia, które zawiera te związki a nie na czczo. Należy też łączyć przyjmowanie witaminy D z witaminą K, bowiem to zwiększa jej skuteczność. 

Witamina D3 pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu kości i zębów. Polecana w okresie jesienno—zimowych, gdyż wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Witamina K2 odgrywa ważną rolę w trakcie procesu mineralizacji kości, aktywuje białko zwane osteokalcyną, które odpowiada za prawidłowe gospodarowanie wapniem w organizmie. 

Witamina K2 MK—7 powstaje w sposób naturalny w trakcie procesu fermentacji przy użyciu bakterii Bacillus subtilis natto oraz pozyskiwana w sposób naturalny 
z owczej wełny (lanoliny) witamina D3. Witamina K2 w postaci menachinonu—7 (MK—7) jest najbardziej biodostępną i bioaktywną formą witaminy K2.

— witaminy rozpuszczone w oliwie z oliwek extra virgin

— łatwy i precyzyjny system dozowania

— natychmiastowe wchłanianie

— pomagają w utrzymaniu zdrowych kości

— wspomagają prawidłowe wchłanianie wapnia

— jedno opakowanie wystarcza na około 3 miesiące suplementacji.

Składniki: ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin BIO, menachinon-7 z natto (VitaMK-7), cholekalcyferol z lanoliny (Quali-D).

Sposób użycia: 4 krople dziennie.

Dzienna porcja (4 krople) zawiera: Witamina K:100 mcg (133% RWS*)
Witamina D: 50 mcg (1000% RWS*)                    

Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Nie zaleca się kobietom w ciąży, karmiącym oraz dzieciom. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci.


Termin przydatności do spożycia: co najmniej 1 rok.
*RWS: referencyjna wartość spożycia

Ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa:

Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
Suplement diety nie może być stosowany jak substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Nie zaleca się kobietom w ciąży, karmiącym oraz dzieciom.
Przechowywać w temperaturze pokojowej. 

W przypadku stosowania leków przeciwzakrzepowych przed użyciem suplementu diety należy skonsultować się z lekarzem.

Wyprodukowane w UE.

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci