• Olej z nasion wiesiołka tłoczony na zimno BIO 250 ml Dary Natury

Symbol: 1C11-5744B_20170311081718

Olej tłoczony na zimno z nasion wiesiołka dwuletniego jest wyjątkowo cenny ze względu na swój skład. Zawiera kwas gammalinolenowy (GLA). Kwas ten ma bardzo ważny wpływ na procesy fizjologiczne zachodzące w organizmie. Kuracje z użyciem oleju z wiesiołka doskonale wpływają na stan skóry, odporność organizmu, stan naczyń krwionośnych oraz pomagają w zapobieganiu wielu innych schorzeń.

44.90
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24h
Cena dostawy 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier FedEx 15
Kurier DHL 15
Poczta Polska Paczka+ 15
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Kurier DHL (Pobranie) 19
Poczta Polska (Pobranie) 20
Dostępność Średnia dostępność
Waga 0.4 kg

Zamówienie telefoniczne: 508385661

Zostaw telefon

Olej z wiesiołka BIO tłoczony jest na zimno z nasion wiesiołka dwuletniego, który pochodzi wyłącznie z ekologicznych gospodarstw rolnych. Wiesiołek to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, słynie ze swoich pięknych żółtych kwiatków, które kwitną tylko przez jedną noc i więdną następnego dnia. 
Jest to wyjątkowo cenny olej ze względu na jego skład. Zawiera kwas gamma-linolenowy (GLA). Kwas ten ma bardzo ważny wpływ na procesy fizjologiczne zachodzące w organizmie. Kwas gamma—linolenowy, znajdujący się w oleju z wiesiołka, jest skuteczny w profilaktyce raka piersi- hamuje rozwój komórek rakowych. Kuracje z użyciem oleju z wiesiołka doskonale wpływają na stan skóry, odporność organizmu, stan naczyń krwionośnych oraz pomagają w zapobieganiu wielu innych schorzeń.
Olej można dodawać do różnych potraw, spożywać sam, można go także stosować zewnętrznie szczególnie przy chorobach skóry.
Termin przydatności od daty produkcji: 12 miesięcy

Wartość energetyczna 100 ml oleju: 3660 kJ

Wartość odżywcza 100 ml:
Białko: 0g
Węglowodany: 0g
Tłuszcz: 92g
NNKT: <61 ml
Kwas alfa linolenowy: <7,36 ml 

Sekret niezwykle cennych właściwości oleju z wiesiołka polega na obecności dwóch bardzo ważnych nienasyconych kwasów tłuszczowych: kwasu cislinolowego i kwasu gammalinolenowego (GLA). Organizm ludzki nie jest w stanie sam wytwarzać kwasu linolowego, dlatego musi go otrzymywać wraz z pożywieniem.

Natomiast kwas gamma-linolenowy powstaje w organizmie z kwasu linolowego w obecności specjalnego enzymu D6D

Kwas gamma linolenowy jest jednym z kluczowych kwasów tłuszczowych odpowiedzialnych za zdrowie człowieka.

Aby jednak mógł powstać u człowieka musi przebiegać w nieskazitelny sposób metabolizm trawienia tłuszczów, bowiem podczas przemiany tych tłuszczów potrzebny jest enzym delta-6- desaturazy (D-6-D), mający kluczowe znaczenie w metabolizmie NNKT n-6. Enzym ten podlega jednak obniżonej aktywności pod wpływem znanych czynników związanych ze współczesnym stylem życia i nawykami żywieniowymi nie sprzyjającymi jego produkcji. Wszelkie kłopoty z tym enzymem w organizmie człowieka powodują zaburzenia w trawieniu tłuszczów z grupy n-6 tzw. omega 6. Przy braku tego enzymu organizm człowieka nie może skorzystać z dobroczynnego oddziaływania na zdrowie tej grupy kwasów tłuszczowych.
Dieta z przewagą uszkodzonych "zepsutych" tłuszczów (rafinacja, ekstrakcja, uwodornienie), palenie papierosów, alkohol, nadmierna ekspozycja na promieniowanie UV (słońce, solaria), wzrost substancji toksycznych, infekcje wirusowe, mało ruchliwy tryb życia jak i procesy starzenia zmniejszające poziom tego enzymu.
Podobnie niektóre choroby negatywnie wpływają na aktywność enzymu odpowiedzialnego za produkcję kwasu tłuszczowego gama-linolenowego (GLA). Zbadano, że poziom enzymu (D-6-D) spada przy chorobach naczyniowych  miażdżycowych (przyczyną których są w/w czynniki).
Naukowcy mając niezbite dowody na procesy uszkodzenia enzymu D-6-D zajęli się badaniami jak ten proces poprawić lub go obejść. Takim środkiem naprawczym okazał się kwas gamma-linolenowy( GLA) zawarty w oleju z wiesiołka w sposób perfekcyjny uruchamiający lub usprawniający cały metabolizm NNKT z szeregu n-6.

Stosowanie oleju z wiesiołka jest gwarancją odpowiedniego poziomu GLA w naszym organizmie. Jest to jedyny olej, który zawiera ok. 9% GLA i ponad 70% kwasu cis-linolowego, dlatego olej z wiesiołka można uważać za najbogatsze, naturalne źródło biologicznie aktywnej witaminy F (inna nazwa nienasyconych kwasów tłuszczowych- NNKT).

Kwas GLA bierze też udział w syntezie pewnych prostaglandyn (szczególnie PGE1), które odgrywają w organizmie istotną rolę: obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko powstawania zakrzepów wewnątrznaczyniowych, wzmagają działalność systemu immunologicznego oraz regulują funkcje mózgowe. Nic więc dziwnego, że olej z wiesiołka wywołuje tak znakomite efekty w pozornie nie związanych ze sobą schorzeniach.

Po tym biochemicznym wstępie przedstawię pozytywne skutki jakie ze stosowania oleju z wiesiołka ma jego konsument. Są one związane z 2 kierunkowym działaniem tego oleju.

Pierwsze polega na działaniu poprzez swoje metabolity (prostaglandynę PGE1, wszelkie pochodne kwasu arachidonowego, w tym prostacyklinę).

Drugie oddziaływanie jest związane w występowaniem kwasu tłuszczowego gama- linolenowego w błonach komórkowych mające bezpośredni wpływ na ich stabilizację i transport.

Do pierwszej grupy schorzeń na które pozytywnie oddziałuje olej z wiesiołka zaliczamy:

— miażdżycę (działanie przez prostacykliny - najpotężniejsze endogenny czynnik przeciwmiażdżycowy (Adam O., 1990), (Horrobin D.F., 1990), (HuangY.S., 1987), (Kendler B.S., 1987), (Lawson L.D., 1988), (Renaud S.i wsp., 1982)

— choroby krwi (poprawia jej skład biochemiczny, ma działanie przeciwagregacyjne (sklejanie krwinek, zagęszczenie), (Horrobin D.F., 1990).

— podniesiony poziom cholesterolu (obniża jego poziom tylko w przypadku gdy jest podniesiony i to tym bardziej im jest on wyższy ( Horrobin D.F., 1990), ( HuangY.S., 1984 ),obniżenie jego poziomu jest związane z wysoką zawartością kwasu linolowego a cholesterol jest rozprowadzany w organizmie głównie w postaci linolenianów (Lamer-Zarawska E. 1992)

— podwyższone ciśnienie krwi (obniża ciśnienie tylko przy jego zawyżonej wartości (Goodfriend T.L., 1987), (Singer P. i wsp. 1984)

— chorobie Raynaud (Belch J.J. i wsp.,1995).

— cukrzycy (Jammal G.A i wsp., 1990).

— atopia (alergiczne zmiany wrodzone), w tym atopowe zmiany skórne (( Horrobin D.F., 1990), (Manku M.S.i wsp., 1982), u tych chorych występuje obniżony poziom kwasu GLA i jego dalszych metabolitów, głównie PGE1 ma tutaj miejsce uszkodzenie enzymu D-6-D mające związek z dysfunkcją immunologiczną (Miklaszewska M., 1992). Blok enzymatyczny występujący u tych chorych powinien być koniecznie usunięty przez podanie GLA (preparatów zawierających ten związek).

— inne choroby skóry,
GLA pomaga zachować piękną cerę, zachowuje elastyczność i gładkość skóry. 

— różne stany zapalne organizmu w tym reumatoidalne zapalenie stawów (Horrobin D.F., 1990), stany zapalne skóry (ZibohV.A., 1989), schorzeń o podłożu autoagresji.

(Oxsholm P., 1987). Oddziaływanie w tych chorobach polega na obniżeniu powstawania czynników zapalnych takich jak prostaglandyna PGN2 lub leukotrieny.

— syndrom przedmiesiączkowy PMS, (Horrobin D.F., 1987).
Łagodzi problemy menstruacyjne i napięcie przedmiesiączkowe, dlatego nazywany jest pigułką kobiecą. 

— bolesność piersi (mastalgia), (Horrobin D.F., 1987).

— przerost gruczołu krokowego u mężczyzn, (Horrobin D.F., 1990).

W trzech ostatnich przypadkach obserwuje się oddziaływanie oleju z wiesiołka poprzez kwas GLA ma układ hormonalny.

— niewydolność wątroby, ( Paccalin J., i wsp., 1986).

— uszkodzenia wątroby na skutek alkoholizmu (Segarnick D.J. i wsp.1985)

— uszkodzenia wątroby na skutek innych zatruć chemicznych (Segarnick D.J. i wsp.1985)

— zmniejszenie odporności - podnosi odporność układu immunologicznego, (Chapkin R.S., 1988).

Druga grupa chorób na które oddziaływuje olej z wiesiołka polega na naprawczym działaniu na błony komórkowe organizmu, które uległy różnym defektom. Należą do nich głównie choroby układu nerwowego:

— SM (stwardnienie rozsiane), (Vaddadi K.S. i wsp.,1986).

— schizofrenia — w SM jak i w schizofrenii mówi się, że błony komórkowe komórek nerwowych w których stwierdza się brak GLA "przeciekają" i nie są zdolne w prawidłowy sposób przekazywać biochemicznych bodźców układu nerwowego, (Vaddadi K.S. i wsp.,1986).

— choroby układu immunologicznego, (Carter J.P., 1998).

— zaburzenia zachowań u dzieci (nadwrażliwość, trudności w adaptacji)

— w terapii AIDS (ochrona przed wystąpieniem AIDS pełnoobjawowego), (Begin M.E.,1998).

— nowotwory, (Van de Merve C.F i wsp. 1987).

— migreny i bóle głowy

— chroniczne zapalenie spojówek ocznych

— problemy z cukrzycą - usprawnia działanie insuliny, (Simpson L.O., 1998).

— choroba alkoholowa, stosowany w leczeniu odwykowym alkoholików, (Gibson R.A., i wsp.,1981), (Horobin D.F., 1987).

— kwas gamma linolowy bardzo skutecznie pobudza brunatną tkankę tłuszczową i zwiększa tempo przemian metaboliczn otyłość — kwas gamma linolowy bardzo skutecznie pobudza brunatną tkankę tłuszczową i zwiększa tempo przemian metabolicznych u dorosłych poprzez przekształcenie jej w prostaglandyny, które są iskrą rozpoczynającą spalanie tłuszczów w mitochondriach brunatnej tkanki tłuszczowej. W badaniach klinicznych przeprowadzonych w Heidelbergu wykazano, że szczuplejsi dorośli mają we krwi więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niż ich grubsi rówieśnicy, stąd też niektórzy naukowcy uważają, że ludzie otyli mogą w istocie cierpieć na niedobór wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, stąd wniosek, że olej z wiesiołka może znacząco wspomaga proces odchudzania się u ludzi otyłych.

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci