• Olej z nasion konopi tłoczony na zimno virgin 250 ml BIO NatVita

Symbol: 2166-4729D_20161227144844

Olej konopny stanowi ważny składnik zbilansowanej diety. Polecany jest osobom osłabionym, wyniszczonym chorobą, cierpiącym na awitaminozę. Nasiona konopne, z których powstaje olej konopny, są bogate w fitynę dzięki czemu znajdują zastosowanie w leczeniu histerii, neurastenii, krzywicy i niedokrwistości. W medycynie owoc konopi znalazł zastosowanie również jako środek przeciwbólowy, nasenny oraz moczopędny. Olej ten jest odpowiedni dla wegetarian i wegan.

30.90
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 4 dni
Cena dostawy 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier FedEx 15
Kurier DHL 15
Poczta Polska Paczka+ 15
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Kurier DHL (Pobranie) 19
Poczta Polska (Pobranie) 20
Dostępność Mało
Waga 0.4 kg

Zamówienie telefoniczne: 508385661

Zostaw telefon

Nierafinowany olej z konopi uzyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno nasion "Cannabis sativa". Surowiec do tłoczenia jest pozyskiwany jedynie z certyfikowanych upraw ekologicznych. 
Zawiera ok. 75% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a szczególnie należące do esencjonalnych kwasów tłuszczowych (EFA) kwas linolowy (56%) i alfa-linolenowy (19,4%), oraz witaminy A, D i E, fitosterole, fosfolipidy i minerały. 
Zielony kolor oleju jest wynikiem zawartości chlorofilu, naturalnie występującego w nasionach, który działa przeciwzapalnie i łagodząco.

Olej konopny stanowi ważny składnik zbilansowanej diety. Polecany jest osobom osłabionym, wyniszczonym chorobą, cierpiącym na awitaminozę. Nasiona konopne, z których powstaje olej konopny, są bogate w fitynę dzięki czemu znajdują zastosowanie w leczeniu histerii, neurastenii, krzywicy i niedokrwistości. W medycynie owoc konopi znalazł zastosowanie również jako środek przeciwbólowy, nasenny oraz moczopędny. Olej ten jest odpowiedni dla wegetarian i wegan.

Olej konopny jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Zawiera także nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas oleinowy, linolowy i linolenowy, jak również gamma-linolenowy, które są niezbędnymi składnikami codziennej diety. Ponieważ nasz organizm sam ich nie produkuje, należy dostarczać ich optymalną ilość każdego dnia.

Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 nazywane są podstawowymi, gdyż organizm ludzki ich nie wytwarza. Dlatego pochodzą wyłącznie ze spożywanej przez nas żywności. Nasza równowaga fizjologiczna zależy w znacznej mierze od równowagi między kwasami omega 3 i omega 6 w naszych organizmach, czyli w naszej diecie.

Według prof. Umberto Veronesi, włoskiego onkologa światowej sławy, optymalna proporcja omega-6 do omega-3 wynosi 5-6:1, czyli na 5 łyżek omega-6, którego sporo w naszej diecie, do zrównoważenia potrzebna jest 1 łyżka tłuszczów omega-3. Niektóre źródła i diety zalecają proporcje 4:1, a w dodatku sugerują, że im mniej omega-6, tym lepiej. -Nie ma zasadniczo znaczenia, gdyż większość z nas w ogóle nie trzyma proporcji. Bywa, że regularnie stosunek tłuszczów w diecie wynosi 20:1, a nawet 40:1!

Nadmiar kwasów tłuszczowych omega-6 w diecie i niedobór omega-3, powoduje zachwianie równowagi wewnętrznej i zwiększa podatność na choroby, m.in. stany zapalne, alergie, nowotwory, choroby układu krążenia, układu nerwowego, np. depresja, ADHD, choroba Alzheimera, choroby skóry, metaboliczne, np. cukrzyca i inne.

Prawdziwym skarbem oleju konopnego są nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które mają idealne proporcje, czyli 3:1. Jest to wzorowy stosunek kwasów omega-6 do omega-3, co wpływa na prawidłowy metabolizm lipidów w naszym organizmie.

Olej konopny zawiera też dużo witamin (A, C, E, z grupy B) oraz minerałów (m.in. magnez, wapń, cynk), przeciwutleniaczy, aminokwasów i fitosteroli.

Olej konopny wspomaga pracę serca i obniża ciśnienie, poprawia funkcjonowanie układu krążenia, a więc wspomaga pracę naczyń krwionośnych. Wzmacnia serce, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.

Olej konopny to również skarbnica witaminy K, niezbędnej do syntezy białek i enzymów. Witamina K ma właściwości przeciwkrwotoczne i odpowiada za krzepliwość krwi, działa przeciwgrzybicznie, antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwbólowo oraz bierze udział w formowaniu tkanki kostnej.

— Jest doskonałym antyoksydantem, wspiera układ immunologiczny.

— Zmniejsza stany zapalne stawów.

— Niweluje objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego u kobiet.

Aby wykorzystać jego dobroczynne składniki, najlepiej spożywać go na zimno, a więc dodawać go do sałatek czy dressingów. Można nim polewać tosty (najlepiej z razowego pieczywa), surowe, pieczone lub gotowane warzywa, makarony itd.

Olej konopny stosowany jest też w kosmetyce. Nakładając go bezpośrednio na skórę, działa ochronnie i kojąco w stanach zapalnych, podrażnieniach i zmianach skórnych (w przypadku egzemy, łuszczycy i atopowego zapalenia skóry). Dlatego polecany jest alergikom - przynosi ulgę podczas ataków swędzenia. W gabinetach kosmetycznych i domowych zabiegach stosuje się olej konopny jako doskonały preparat nawilżający, a jednocześnie środek zmniejszający przebarwienia i wyrównujący koloryt cery. Jest tak delikatny, że może być stosowany nawet w przypadku małych dzieci i niemowląt.

 

Składniki: olej tłoczony z nasion konopi*.

*produkt pochodzący z upraw ekologicznych

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci