• Olej z nasion czarnuszki polskiej tłoczony na zimno 100 ml My Vita Proness

Symbol: 868E-64291_20180203103948

Według literatury zielarskiej olej z czarnuszki ma bardzo szerokie spektrum działania. Stosuje się go zewnętrznie przy chorobach skóry w tym zakażeniach grzybiczych i bakteryjnych, alergicznych itp. Stosowany wewnętrznie ma bardzo pozytywny wpływ na układ pokarmowy, układ moczowy i oddechowy. Reguluje gospodarkę hormonalną, wspomaga odporność. Olej można dodawać do sałatek i surówek, należy jednak pamiętać, że olej ma zdecydowany zapach i smak.

24.90
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48h
Cena przesyłki 9.9
Odbiór osobisty 0
Paczka Poczta Polska odbiór w punkcie 9.9
Poczta Polska Paczka 48 9.9
Poczta Polska (pobranie) Pocztex 48 12.5
Paczkomaty InPost 12.6
Kurier FedEx 15.9
Kurier DHL 15.9
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Kurier DHL (Pobranie) 19
Dostępność Mało
Waga 0.25 kg

Zamówienie telefoniczne: 508 385 661

Zostaw telefon

Olej z czarnuszki tłoczony z polskich nasion to produkt w 100 % naturalny, nierafinowany. Jest tłoczony na zimno, dzięki temu jest bardziej wartościowy i bogatszy w kawasy tłuszczowe.

Według literatury zielarskiej olej z czarnuszki ma bardzo szerokie spektrum działania. Stosuje się go zewnętrznie przy chorobach skóry w tym zakażeniach grzybiczych i bakteryjnych, alergicznych itp. Stosowany wewnętrznie ma bardzo pozytywny wpływ na układ pokarmowy, układ moczowy i oddechowy. Reguluje gospodarkę hormonalną, wspomaga odporność. Olej można dodawać do sałatek i surówek, należy jednak pamiętać, że olej ma zdecydowany zapach i smak.

Olej z czarnuszki ma smak lekko gorzki oraz intensywny korzenny zapach. Barwa przechodząca od miodowej do ciemnobrązowej. Zawiera około 16% nasyconych kwasów tłuszczowych, około 58% kwasu linolowego, 25% kwasu oleinowego, poniżej 1 % kwasu alfalinolenowego, zawiera też kwas ikozenowy i kwas ikozadienowy, witaminę E (tokoferole), witaminę A (karotenoidy), sterole, biotynę oraz mikroelementy.

Wartość energetyczna: 3367 kj/ 819 kcal 

Wartość odżywcza w 100 ml: 
Białko: 0 g, 
Węglowodany: 0 g, 
Tłuszcz: 91,0 g; a w tym kwasy tłuszczowe: nasycone 11 g, jednonienasycone: 20 g, wielonienasycone: 33,3 g.

 

Czarnuszka była powszechnie znana już Egipcjanom. Nazywana była nawet "Złotem Faraonów". Do dziś stosowana jest także m.in. na Bliskim Wschodzie.

Najlepiej określa tą niezwykłą roślinę stwierdzenie proroka Muhammeda:

„Czarnuszka leczy wszystko oprócz śmierci".

Zastosowanie: Oleju z czarnuszki używana w leczeniu nieżytu żołądka i jelit. Działa moczopędnie i rozkurczająco na mięśnie gładkie. Jest naturalnym antybiotykiem. Działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo. 

Duża ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w oleju odgrywa w naszym organizmie niezwykle ważną rolę budulca oraz wspomaga wytwarzanie prostaglandyn, czyli substancji podobnych do hormonów, sterujących wieloma podstawowymi funkcjami organizmu. 

Czarnuszka wykazuje działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, antybakteryjne i antywirusowe.

Wspomaga także leczenie łuszczycy, trądziku, atopowego zapalenia skóry, wyprysków i egzemy.

Olej z czarnuszki można stosować u małych dzieci jako środek przeciw zaparciom. U kobiet karmiących czarnuszka pobudza laktacje.

Korzystne działanie oleju z czarnuszki dla zdrowia i pielęgnacji skóry potwierdzono badaniami na uniwersytetach międzynarodowych. Olej z czarnuszki jest uznawany jako jeden z najefektywniejszych antybiotyków, środków przeciwzapalnych, antybakteryjnych i uodparniających.

Zalecane stosowanie: Zaleca się przyjmować 1 łyżeczkę oleju nawet 2 x dziennie przed posiłkiem. Wpływa to korzystnie na układ odpornościowy, układ trawienny, obniża stężenie cukru we krwi, zapobiega miażdżycy i zawałom serca.

Dzieci do 4 roku życia mogą przyjmować nie więcej, niż 1/4 łyżeczki od herbaty 2 x dziennie.

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci