• Kategorie
  • Klarowane masło Ghee 250 g Pięć Przemian

Symbol: BEF6-60497_20170325103623

Tłuszcz maślany, czyli masło Ghee to stopione, klarowane masło. Ghee w ajurwedzie uważane jest za eliksir życia. Ma działanie regenerujące i odmładzające, wspiera również tworzenie odżas, czyli subtelnej energii życiowej. Jest lekkostrawne i wzmacnia organy trawienne. Niewątpliwą przewagę stanowi fakt, że trawi się o wiele krócej, niż inne tłuszcze.

BEZ GLUTENU (w składnikach) BEZ GLUTENU (w składnikach)
19.40
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48h
Cena przesyłki 9.9
Odbiór osobisty 0
Paczka Poczta Polska odbiór w punkcie 9.9
Poczta Polska odbiór w punkcie 9.9
Poczta Polska Paczka 48 11.9
Paczkomaty InPost 12.6
Poczta Polska (pobranie) Pocztex 48 13.9
Kurier DHL 15.9
Kurier FedEx 15.9
Kurier DHL (Pobranie) 19
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Dostępność Duża dostępność
Waga 0.4 kg

Zamówienie telefoniczne: 508 385 661

Zostaw telefon

Tłuszcz maślany, czyli masło Ghee to stopione, klarowane masło. Ghee w ajurwedzie uważane jest za eliksir życia. Ma działanie regenerujące i odmładzające, wspiera również tworzenie odżas, czyli subtelnej energii życiowej. Jest lekkostrawne i wzmacnia organy trawienne. Niewątpliwą przewagę stanowi fakt, że trawi się o wiele krócej, niż inne tłuszcze.

Masło klarowane, czyli masło GHEE od wieków używane jest w tradycyjnej kuchni indyjskiej, ajurwedyjskiej czy tybetańskiej. Powstaje w procesie gotowania i oczyszczania masła pozbawiając go laktozy, kazeiny, wody i innych zanieczyszczeń. Wysoka temperatura dymienia oraz delikatny, lekko orzechowy smak sprawiają, że masło klarowane świetnie nadaje się do gotowania, smażenia i pieczenia.

Masło Ghee posiada wiele cennych właściwości:
— wzmacnia system odpornościowy;

— poprawia trawienie;

— rozpuszcza toksyny  w ciele;
— zawiera witaminy A, D, E, K;

— spowalnia starzenie komórek;

— wzmacnia i poprawia wzrok;

— stosowane zewnętrznie nawilża skórę;

— jest zalecane dla alergików, wegetarian, kobiet w ciąży i dzieci;

— nie jełczeje;

— ma długi termin przydatności — ponad rok;

— nie wymaga przechowywania w lodówce.

Ponad to szeroko znane są właściwości masła Ghee: przywraca równowagę w organizmie, wzmacnia układ immunologiczny, wspomaga trawienie i przyspiesza metabolizm. Ponad to wspomaga przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Działa stymulująco na przemianę materii, mobilizuje siły obronne organizmu i odtruwa, wiążąc rozpuszczalne w tłuszczu trucizny oraz pomaga w ich odprowadzeniu z wnętrza tkanek. Zawiera witaminy: A, E i niacynę oraz minerały, tj. sód, potas, wapń, magnez i żelazo. Ghee obniża poziom cholesterolu (zwiększa dobry cholesterol, a zmniejsza ten zły).

Składniki: 100% tłuszcz mleczny z masła poddanego klarowaniu
 
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna — 3868 / 921 kJ / kcal
tłuszcz — 99.70 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone — 66,00 g

Masło klarowane Ghee nie zawiera:

— laktozy i kazeiny dlatego jest alternatywą dla osób z ich nietolerancją;

— glutenu;

— złego cholesterolu;

— konserwantów ani barwników.

Masło klarowane Ghee Polskie można używać do 

— gotowania, pieczenia i smażenia;

— smarowania pieczywa;

— przygotowywania deserów;

— masażu ciała;

— jako maseczkę lub krem;

— do zabiegów i obrzędów ajurwedyjskich i wedyjskich.

Marka Pięć Przemian powstała w 2010 roku z myślą o promocji zdrowego odżywiania oraz gotowania według zasad Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. 

Pierwszym produktem były konfitury słodzone ksylitolem. Ktoś by się spytał, po co pięć przemian w konfiturach? Po pierwsze, według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej nie powinno się mrozić żywności, w szczególności owoców i warzyw, gdyż tracą one energię qi potrzebną nam do życia, a większość przetworów owocowych produkowanych jest z mrożonek. Po drugie, dodawanie przypraw, soli, soku z cytryny wydobywa, i w naturalny sposób wzmacnia smak i właściwości zdrowotne owoców.

Obecnie oprócz konfitur firma oferuje wiele smacznych i zdrowych produktów.

  • Producenci